Medewerkers aan het woord

Werken bij Artex daagt je uit om elke dag het beste uit jezelf te halen.

OR

Zorgen voor het welzijn en de belangen van alle medewerkers.

Bij Artex hechten we veel waarde aan een goed functionerende OR, want dit orgaan adviseert en beslist mee bij belangrijke zaken. De OR bevordert op deze manier een goed functionerende organisatie en draagt zorg voor het welzijn en de belangen van alle medewerkers. Zo is het dus fijn om als Artex medewerker te weten, dat alle beslissingen die door het MT worden genomen ook door de OR worden getoetst.

Medewerkers aan het woord

Ververij en Verfkeuken

Werkzaamheden in het team Ververij en Verfkeuken bestaan bij coating uit het precies voorzien van de juiste verdikkingsmiddelen, bindmiddelen en kleurstoffen aan de basis compound. De pasta wordt vervolgens gevormd tot een homogene massa en is dan klaar om op doek aangebracht te worden. Textiele producten kunnen indien gewenst ook geverfd worden.

Van links naar rechts: Carlo Hermans, Max Verstappen, Peter van Woensel, Arnando Spierings, Tommy Glogovatz, Richard Klompen, Henny Vereijken, Ton van der Heyden, Albert de Bont. Niet op de foto: Freddy van Dongen.

De Ververij en Verfkeuken zijn onderdeel van het “veredelings-proces”. Deze afdelingen dragen zorg voor de aanmaak van pasta’s en kleuren die gebruikt worden tijdens het kleurproces in de productie in Aarle-Rixtel. Simpel uitgelegd zorg je er voor dat kleur aangebracht wordt op het doek.

Er zijn drie manieren om kleur aan te brengen; het product kan gecoat worden, het kan gedrukt worden, beiden door pasta uit de Verfkeuken, en tot slot kan het product geverfd worden. Dat gebeurt dan door middel van een verfbad.

Uitdaging in het werk is dat de kleur op het doek afhankelijk is van de soms complexe technische eigenschappen van het textiel. Je kunt textiel niet vergelijken met bijvoorbeeld aluminium. Om kwaliteit te kunnen blijven leveren en de reproduceerbaarheid van kleuren te garanderen, wordt in de Verfkeuken vooraf aan iedere batch een afslag gemaakt om na te bootsen wat er bij Artex in het groot in de productie plaats zal vinden. In de ververij wordt bij het verven een klein staaltje apart meegeverfd wat tussentijds beoordeeld wordt waardoor “bijzetten van het bad” mogelijk is.

Blijven verbeteren

Dynamisch is de afdeling zeker. Met hobby’s als boksen of zingen in hun vrije tijd, zijn ze van alle markten thuis. Bij Artex lopen continue Verbetertrajecten. Ook het verfkeuken-team was actief betrokken bij een Kaizen verbeterprogramma, waarbij stap voor stap het proces uiteengerafeld, beoordeeld en aangepast is. Ieders input was daarbij essentieel. Dit heeft geleid tot wijzigingen in lay-out, aanvoer naar de spanramen, voorraden en investeringen om de efficiency te verhogen. Daarnaast lopen er bij Artex Verbeterteams waar diverse medewerkers hun steentje bijdragen.
Want continue verbetering is een constante factor en daarmee drijvende kracht voor Artex. Zo is in 2013 besloten om de afdelingen Ververij en Verfkeuken samen te voegen en met inzet van crosstraining te werken aan flexibiliteit en duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers uit het team.

Maar ook op individueel niveau worden ideeën aangedragen; op aangeven van Henny is een zeefunit toegevoegd aan het machinepark, om op deze manier het fysieke werk minder zwaar te maken. Het idee en de uitvoering ervan is met eigen Technische Dienst tot stand gekomen.

Ervaring delen en kennis overdragen

Het team zelf kan borgen op heel wat jaren werkervaring, in totaal ruim 141 jaar! Gelukkig stroomt er ook nieuw bloed door het team en dat betekent een gevarieerd en gemotiveerd gezelschap.

Wat draag je bij aan Artex? Hennie zegt: ‘Voor mij is het erg belangrijk om ervaring te delen en over te dragen aan collega’s. Hierdoor kan mijn jarenlange ervaring geborgd blijven. Artex is voor mij: ‘Het gevoel van een familiebedrijf waar continue ontwikkeling plaatsvindt en uitdagingen aangegaan worden.’ Intern wordt momenteel kennis overgebracht aan collega’s van andere teams bij Artex, als onderdeel van de AWAKE (Artex Werkt Aan KEnnisoverdracht) Training 2016, waar Albert zich actief mee bezig houdt als drukker en als trainer.

Bij Artex bouwen we aan de toekomst. Alle basis pasta’s zijn op waterbasis. Restpasta’s worden hergebruikt of afgevoerd. Er wordt zo efficiënt mogelijk met basis ingrediënten omgegaan. In de keten zijn slimme oplossingen bedacht om duurzaam te produceren en zo min mogelijk afval te hebben. Het warme water van de verfmachines wordt hergebruikt in de wasmachine.

De sfeer binnen de afdeling maar ook binnen heel Artex wordt door Gerrie mooi samengevat: ‘We hebben alle verbeteringen en ontwikkelingen alleen kunnen realiseren omdat we als team, maar ook binnen heel Artex op elkaar kunnen rekenen en echt met elkaar samenwerken. We willen er met z’n allen het beste uithalen!’

Gerrie Swinkels is in 1989 gestart als medewerker in de Ververij bij Artex. Als snel werd hij verfmeester en later teamleider van de Ververij. Na een periode van teamleider bij de drukkerij is Gerrie nu verantwoordelijk voor het gehele team Veredeling (Verfkeuken/Ververij, Wasmachine + Spanramen, Tussencontrole).

Medewerkers aan het woord

Afdeling Inkoop

Afdeling inkoop bij Artex is nauw betrokken bij de ontwikkelingen van nieuwe collecties. Dit op basis van kennis, ervaring en de dagelijkse praktijk. Op het gebied van verbeteringen zien we steeds meer positieve ontwikkelingen op het gebied van milieuaspecten, denk hierbij aan verpakkingen, gebruik van grondstoffen, hergebruik van materialen (Cradle to Cradle) etc. Duurzaamheid is ook voor onze afdeling een belangrijk thema.

Marijke Theuws – Inkoper
Afdeling Inkoop

In dienst sinds 1975 voorheen van Dijk / Kendix, sinds 2005 Artex na overname van Kendix.

Sinds 2005 ben ik werkzaam op de afdeling Inkoop van Artex. Daarvoor ben ik werkzaam geweest bij van Dijk/Kendix vanaf 1975. In die jaren heb ik heel veel ervaring opgedaan op het gebied van textiel. Mijn hart ligt dan ook volledig bij textiel, ik zou niet in een andere branche werkzaam willen zijn.

Vanuit mijn functie heb ik direct te maken met afdeling verkoop, ontwerpafdeling, administratie, planning, decoupage, goederenontvangst en kwaliteitsdienst. Hierdoor krijg je veel informatie over de vele aspecten van het bedrijf en heb je direct contact met collega’s van andere afdelingen.

Ik verwacht dat onze producten een steeds belangrijkere rol gaan spelen, omdat mensen in en rond het huis leven steeds belangrijker gaan vinden.

Artex is voor mij: ‘Een degelijk bedrijf met ontzettend veel mogelijkheden, dat een uitdaging aan durft te gaan.’

Medewerkers aan het woord

Afdeling decoupage

De decoupageafdeling heeft direct contact met verkoop, inkoop en ingangscontrole. Kwaliteitsaspecten aan stoffen worden direct in een brede groep besproken, zodat snel en gericht acties ondernomen worden indien noodzakelijk.

Robert Wijnhoven – Allround medewerker
Afdeling Decoupage

Ik ben sinds september 2005 in dienst bij Artex en ik zorg er vooral voor dat de productielijnen blijven draaien.

Ik zorg ervoor dat de juiste rollen op de juiste plek komen om verwerkt te worden. Tegenwoordig ben ik ook heel actief in het beantwoorden van kwaliteitsvragen en –issues die spelen op de decoupageafdeling.

De decoupageafdeling heeft direct contact met verkoop, inkoop en ingangscontrole. Kwaliteitsaspecten aan stoffen worden direct in een brede groep besproken, zodat snel en gericht acties ondernomen worden indien noodzakelijk. Bij ons op de afdeling zijn de afgelopen jaren veel veranderingen doorgevoerd. Onder andere door verbetertrajecten, aanpassingen aan machines en verbeteringen in processen. Hierdoor merk je dat je als afdeling een hoge betrokkenheid, wat het servicelevel verhoogt en het aantal fouten naar beneden brengt.

Ik ben vorig jaar gestart met een opleiding textiel en procestechniek bij het ROC in Helmond. Hierdoor krijg ik de kans om meer kennis op kwaliteitsgebied op te doen.

Artex is voor mij: ‘Een innovatief bedrijf met een prettige werksfeer, waar kwaliteit en service erg belangrijk zijn.’

Medewerkers aan het woord

Afdeling opmaak verhard

Nanette Genevasen – Operator
Afdeling Opmaak Verhard

Ik ben bij Artex in dienst sinds 2007, maar heb daarvoor ook al in de textiel gewerkt. Als operator ben ik bezig met het keuren van eindproducten en beoordelen van de kwaliteit. Verder ben ik betrokken bij de afhandeling van retouren, claims en klantklachten.

Op de afdeling is de afgelopen jaren veel veranderd door verbeterteams, bijv. verbeterteam ‘vervuiling crash perlex’. Het doel was het reduceren van vervuiling en afval. We hebben met dit team hele mooie resultaten geboekt! Ook zijn we aan de slag gegaan met 5-S (het overzichtelijker en schoner krijgen van de werkplek). Dit is zeer positief geweest. Het is nu duidelijk en helder!

Artex is voor mij: ‘Een veelzijdig bedrijf. Textiel is een geweldig product!’